Procedure gezinshereniging derdelander met Unieburger in België

Procedure gezinshereniging derdelander met Unieburger in België

Je doet je aanvraag gezinshereniging bij de gemeente. Dienst Vreemdelingenzaken beslist.

Bij de gemeente van je verblijfplaats vraag je, via een bijlage 19ter, een ‘verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie’ aan. Een bijlage 19ter is een ‘aanvraag voor een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Europese Unie’. In principe moet je dat doen binnen 3 maanden na je aankomst in België. 

Om een bijlage 19ter te krijgen, moet je eerst je verwantschap bewijzen. Doe je dat niet dan neemt de gemeente een beslissing tot niet-inoverwegingname. Je krijgt een bijlage 19quinquies en géén bijlage 19ter. Je kan alleen een niet-schorsend beroep instellen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

Na een positieve woonstcontrole schrijft de gemeente je in het vreemdelingenregister in en krijg je een attest van immatriculatie (oranje kaart). Dat attest heeft een geldigheidsduur van 6 maanden vanaf de aanvraag (= datum op de bijlage 19ter).

Als je niet woont op het opgegeven adres weigert de gemeente je aanvraag. De gemeente geeft je een bijlage 20, zonder bevel om het grondgebied te verlaten (BGV). Het attest van immatriculatie wordt ingetrokken. Tegen de bijlage 20 kan je een automatisch schorsend beroep indienen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen

Als je geen beroep instelt binnen de beroepstermijn of je beroep wordt verworpen door de RvV, kan DVZ een BGV afgeven en moet je het grondgebied verlaten. Anders kan je gedwongen uitgewezen worden.

Je moet ten laatste binnen drie maanden na datum van de bijlage 19ter alle documenten voorleggen die bewijzen dat je voldoet aan de voorwaarden.

Als je niet alle bewijsstukken overmaakt binnen drie maanden na je aanvraag, dan weigert de gemeente je aanvraag. De gemeente levert dan een bijlage 20 af, zonder een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV). De gemeente trekt je attest van immatriculatie in. Tegen de bijlage 20 kan je een automatisch schorsend beroep indienen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Als je geen beroep instelt binnen de beroepstermijn of je beroep wordt verworpen door de RvV, dan kan DVZ een BGV afgeven en moet je het grondgebied verlaten. Anders kan je gedwongen uitgewezen worden.

Als je dossier volledig is binnen de termijn van drie maanden stuurt de gemeente je dossier door naar DVZ.

DVZ beslist over je aanvraag gezinshereniging binnen zes maanden na de datum van je aanvraag (= datum op de bijlage 19ter). Ofwel weigert DVZ je aanvraag, ofwel erkent DVZ je verblijfsrecht.

Wat als DVZ geen beslissing neemt binnen die termijn? Volgens artikel 52 Verblijfsbesluit staat een niet-tijdige beslissing gelijk aan een erkenning van je verblijfsrecht (zie onder). Volgens de Raad van State heeft artikel 52 Verblijfsbesluit echter geen wettelijke grondslag.Daardoor kan je de ambtshalve afgifte van je F kaart bij overschrijding van de termijn, niet meer afdwingen voor de rechter. In de plaats van ambtshalve afgifte van F kaarten vraagt DVZ aan gemeenten om het attest van immatriculatie met één maand te verlengen. Hiervoor bestaat echter geen wettelijke basis.

Als DVZ het verblijfsrecht niet erkent, krijg je een bijlage 20 zonder een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV).

Als je voldoet aan de voorwaarden voor gezinshereniging kan DVZ je aanvraag niet weigeren, tenzij:

  • je fraude pleegde of andere onwettige middelen gebruikte (bv. schijnhuwelijk of schijnadoptie).
  • je een gevaar bent voor de openbare orde of nationale veiligheid. Een strafrechtelijke veroordeling is daarvan op zich nog geen bewijs. Het gevaar moet actueel zijn.
  • je een gevaar bent voor de volksgezondheid. Het moet gaan om een ziekte die staat in de bijlage bij de Verblijfswet. De ziekte moet optreden tijdens de eerste drie maanden na aankomst in België. Een ziekte die later optreedt is geen reden voor weigering.

Alvorens het verblijfsrecht te weigeren op basis van één van bovenvermelde gronden moet DVZ rekening houden met deze elementen:

  • de duur van je verblijf in België
  • je leeftijd
  • je gezondheidstoestand
  • je gezins- en economische situatie
  • je sociale en culturele integratie in België, en
  • je banden met het herkomstland

Je kan tegen de weigeringsbeslissing een automatisch schorsend beroep indienen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen

Als je geen beroep instelt binnen de beroepstermijn of je beroep wordt verworpen door de RvV, kan DVZ een BGV afgeven en moet je het grondgebied verlaten. Anders kan je gedwongen uitgewezen worden.

Als DVZ een positieve beslissing neemt over je aanvraag gezinshereniging of als het geen beslissing neemt binnen de 6 maanden, wordt je verblijfsrecht in België erkend.

Je geniet dan van een onbeperkt verblijfsrecht dat tijdens de eerste 5 jaar voorwaardelijk is.

Je krijgt een ‘verblijfskaart van een familielid van een burger van de Europese Unie’ in de vorm van een elektronische F kaart. De F kaart heeft een geldigheidsduur van 5 jaar.

Als de gemeente je niet onmiddellijk een elektronische F kaart kan geven, verlengt de gemeente je attest van immatriculatie tot de afgifte van je verblijfskaart.