Controle op schijnwettelijke samenwoning

In het kort

De ambtenaar van de burgerlijke stand en het parket hebben een aantal preventieve controlemogelijkheden in de strijd tegen schijnwettelijke samenwoningen: 

  • de melding in het Rijksregister uitstellen zodat bijkomend onderzoek mogelijk is bij een ernstig vermoeden van schijnhuwelijk
  • weigeren om melding te maken in het Rijksregister
  • gegevens uitwisselen via het Rijksregister

Uitstel van melding

De ambtenaar van de burgerlijke stand kan de melding van de wettelijke samenwoning in het Rijksregister met maximum 2 maanden uitstellen als er een ernstig vermoeden van schijnwettelijke samenwoning is. Die termijn dient om bijkomend onderzoek te voeren en eventueel advies te vragen aan het parket. Het advies van het parket is niet bindend. Het parket kan de termijn nog eens verlengen met een bijkomende periode van maximum 3 maanden.

Bij ernstig vermoeden van schijnwettelijke samenwoning kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de melding in het Rijksregister van de wettelijke samenwoning met maximum 2 maanden uitstellen. Die termijn gaat in op de dag van het ontvangstbewijs. De ambtenaar moet je onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn gemotiveerde beslissing tot uitstel. Dat gebeurt best met een aangetekend schrijven of door rechtstreekse overhandiging tegen ontvangstbewijs (omzendbrief over strijd tegen schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoningen van 6 september 2013). 

Het parket kan de termijn nog eens verlengen met maximum 3 maanden. In dat geval brengt het parket de ambtenaar van de burgerlijke stand op de hoogte, die dan de partijen verwittigt. Dat gebeurt best met een aangetekend schrijven of door rechtstreekse overhandiging tegen ontvangstbewijs (omzendbrief over strijd tegen schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoningen van 6 september 2013).

In totaal kan de melding dus maximum 5 maanden uitgesteld worden. Als de ambtenaar geen enkele beslissing genomen heeft binnen de termijn van maximum 2 maanden, eventueel verlengd met 3 maanden, moet hij onmiddellijk melding maken van de verklaring van wettelijke samenwoning in het Rijksregister.

Weigering om melding te maken

Geeft het parket een negatief advies en/of zijn er voldoende aanwijzingen zijn dat het gaat om een schijnwettelijke samenwoning? Dan kan de ambtenaar van de burgerlijke stand weigeren melding te maken van de verklaring van wettelijke samenwoning in het Rijksregister.

De ambtenaar moet je onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn gemotiveerde weigeringsbeslissing. De kennisgeving gebeurt met een aangetekend schrijven of door rechtstreekse overhandiging tegen ontvangstbewijs, en moet je beroepsmogelijkheden vermelden (omzendbrief over strijd tegen schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoningen van 6 september 2013). Terzelfdertijd stuurt de ambtenaar een kopie van zijn weigeringsbeslissing naar het parket en Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).     

Je kan binnen de maand na de kennisgeving van de weigeringsbeslissing beroep aantekenen bij de familierechtbank, zetelend zoals in kort geding.

Een procedure 'zoals in kort geding' betekent dat de pleegvormen van het kort geding gebruikt worden, terwijl het toch om een procedure ten gronde gaat. Er wordt dus geen voorlopig oordeel uitgesproken, maar wel degelijk een vonnis ten gronde. Partijen moeten ook geen hoogdringendheid aantonen. 

Tegen een negatieve beslissing van de familierechtbank kan je beroep aantekenen bij het hof van beroep. Bij een positieve beslissing zal de rechtbank de ambtenaar van de burgerlijke stand bevelen melding te maken van de wettelijke samenwoning in het Rijksregister.   

Gegevensuitwisseling via het Rijksregister

In de strijd tegen schijnwettelijke samenwoningen is de ambtenaar van de burgerlijke stand verplicht een aantal gegevens over je (voorgenomen) wettelijke samenwoning op te nemen in het Rijksregister. Op die manier wil de wetgever enerzijds 'shopping' van malafide koppels in verschillende gemeenten tegengaan en anderzijds de uitwisseling van gegevens tussen ambtenaren van de burgerlijke stand vergemakkelijken.

  • Het uitstel van de melding van de verklaring van wettelijke samenwoning in het Rijksregister omwille van een ernstig vermoeden
    • dat het gaat om een schijnwettelijke samenwoning, of
    • dat de wettelijke samenwoning zonder vrije toestemming aangegaan wordt, of
    • dat de toestemming onder geweld of bedreiging gegeven wordt.
  • De weigering van de melding van de verklaring van wettelijke samenwoning in het Rijksregister, omwille van een ernstig vermoeden
    • dat het gaat om een schijnwettelijke samenwoning, of
    • dat de wettelijke samenwoning zonder vrije toestemming aangegaan wordt, of
    • dat de toestemming onder geweld of bedreiging gegeven wordt.

De gegevens worden gewist in de volgende gevallen: 

  • 5 jaar na de datum waarop de ambtenaar van de burgerlijke stand je in kennis stelde van zijn weigeringsbeslissing om melding te maken van de verklaring van wettelijke samenwoning in het Rijksregister
  • onmiddellijk na de de melding van de verklaring van wettelijke samenwoning in het Rijksregister

Verblijft één van de partners illegaal in België zonder registratie in het Rijksregister? Dan zal de ambtenaar die partner eerst inschrijven in het wachtregister van de gemeente. Je zal pas geschrapt worden uit het wachtregister na dezelfde periode en volgens dezelfde modaliteiten zoals hierboven vermeld. Alleen je naam, voornaam, geslacht, geboorteplaats en -datum blijven vermeld in het wachtregister.

Controle op schijnkarakter van buitenlandse partnerschappen

Als je in het buitenland een geregistreerd partnerschap aanging, zal je dat partnerschap ter erkenning moeten voorleggen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand opdat dat partnerschap ook in België geregistreerd kan worden. Die zal, naast de andere erkenningsvoorwaarden, nagaan of het niet om een partnerschap gaat dat enkel werd afgesloten met het oog op het bekomen van een verblijfsrechtelijk voordeel. 

Ook Dienst Vreemdelingenzaken zal een dergelijk onderzoek doen indien je buitenlandse partner een visum of verblijfsrecht aanvraagt op basis van het geregistreerd partnerschap

Lees meer over de erkenning van de buitenlandse relaties van samenleven