“Rule 39” voorlopige maatregel tegen uitwijzing voor overname asielzoekster vanuit Denemarken naar Italië

Op 30 januari 2014 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een Voorlopige Maatregel “rule 39” toegekend tot staking van de uitwijzing van een Syrische vrouw en haar drie minderjarige kinderen van Denemarken naar Italië.

Feiten

Verzoekster reisde in oktober 2013 over zee naar Italië. Bij haar aankomst in Italië werd ze met haar drie kinderen door de Italiaanse politie opgepakt en voor drie dagen in een gesloten opvangcentrum geplaatst. De Italiaanse politie registreerde de vingerafdrukken van verzoekster en liet het gezin dan vrij uit de gesloten instelling. De Italiaanse autoriteiten gaven geen begeleiding of informatie over het indienen van een asielaanvraag, noch over de plaats waar ze onderdak konden krijgen. Verzoekster had traumatiserende ervaringen tijdens haar verblijf in Italië. Na een kort verblijf in Italië, reisden verzoekster en haar kinderen verder naar Denemarken.

De Deense autoriteiten beslisten dat Italië volgens de Dublin II Verordening verantwoordelijk was om de asielaanvraag van verzoekster te behandelen. Italië aanvaardde de overname in december 2013. In beroep tegen deze beslissing oordeelde de Deense beroepsinstantie dat er geen sprake was van schending van artikel 3 EVRM, noch met betrekking tot haar ervaringen in Italië en het gebrek aan bescherming door de Italiaanse autoriteiten, noch met betrekking tot het risico op toekomstige schendingen door onaangepaste opvangvoorwaarden en het risico dat verzoekster na haar terugkeer in Italië opnieuw getraumatiseerd zou worden.

Het EHRM oordeelde er voorlopig anders over.

Bericht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen