Fedasil veroordeeld tot opvang bij geschorste Dublin-weigering

Op 17 december 2015 veroordeelde de Arbeidsrechtbank van Brussel Fedasil tot tijdelijke opvang van een asielzoeker die uit detentie werd vrijgelaten, nadat zijn bijlage 26quater (negatieve Dublin-beslissing) geschorst werd.

Feiten

De asielzoeker kreeg op 27 november 2015 een bijlage 26quater van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), waarin DVZ Hongarije aanwees als de bevoegde lidstaat voor zijn asielaanvraag. Naar aanleiding van deze beslissing werd hem een terugkeerplaats toegewezen door Fedasil en moest hij het toenmalige centrum verlaten. Vijf dagen na aankomst in de terugkeerplaats werd hij opgepakt door de politie. De advocaat diende een beroep in bij uiterst dringende noodzakelijkheid, ter schorsing van de bijlage 26quater en het bevel om het grondgebied te verlaten (BGV).

Op 15 december 2015 werden beide beslissingen geschorst door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV). Daarop werd de betrokken persoon vrijgelaten uit het gesloten centrum. Op 17 december meldde hij zich aan bij DVZ, maar werd hij weggestuurd met een uitnodiging voor 6 januari 2016. En kreeg hij ook geen toegang tot de noodopvang in het WTC III-gebouw.

Eenzijdig verzoekschrift bij Arbeidsrechtbank Brussel

Omdat de asielzoeker op straat kwam te staan diende de advocaat een beroep per eenzijdig verzoekschrift in bij de arbeidsrechtbank. Omdat de procedure op eenzijdig verzoekschrift een uitzonderingsprocedure is, waarbij de tegenpartij niet gehoord wordt, gaat de voorzitter altijd eerst na of er wel degelijk sprake is van hoogdringendheid. Deze zaak was volgens de voorzitter ontvankelijk omdat de man zich zonder enige voorzieningen op straat bevond, terwijl de RvV zijn BGV en 26quater had geschorst. Gezien het risico op schending van artikel 3 EVRM was directe tussenkomst zeker nodig.

Verder neemt de arbeidsrechtbank aan dat de beslissing van de RvV in de tussentijd betekend moest zijn aan DVZ. En dat de asielzoeker niet correct ontvangen werd door DVZ, die hem wegstuurde met een convocatie voor een latere datum.

De voorzitter veroordeelde Fedasil tot tijdelijke opvang tot 6 januari 2016, wanneer hij ontvangen kon worden door DVZ.

Bericht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen