Aanscherping schorsingsregels leefloon bij verblijf in het buitenland

Door de artikelen 70 en 71 van de Programmawet (I) van 26 december 2015 wordt:

  • een vijfde paragraaf in artikel 23 van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie ingevoegd en
  • artikel 38 van het koninklijk besluit van 11 juli 2002 houdende het algemeen reglement betreffende het recht op maatschappelijke integratie opgeheven

Hierdoor:

  • moet een leefloongerechtigde een verblijf in het buitenland van minstens een week aan het OCMW melden en
  • wordt de uitbetaling van het leefloon geschorst in geval van een verblijf in het buitenland van meer dan vier (al dan niet opeenvolgende) weken per kalenderjaar

Deze maatregelen zijn van toepassing sinds 9 januari 2016.

De POD Maatschappelijke Integratie (POD MI) geeft in haar omzendbrief van 12 januari 2016 toelichting bij de bovengenoemde wijzigingen. De omzendbrief vervangt punt 4.6.4. van de algemene omzendbrief van 17 juni 2015 over de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie (Leefloonwet).

Meldingsplicht

Een leefloongerechtigde moet vóór zijn vertrek ieder verblijf in het buitenland van een week of meer melden bij het OCMW. Hij meldt daarbij:

  • de duur van zijn verblijf in het buitenland
  • de reden ervan

Bij het niet vervullen van de meldingsplicht kan het OCMW beslissen de uitbetaling van het leefloon te schorsen wegens het afleggen van onjuiste of onvolledige verklaringen die het bedrag van het leefloon beïnvloeden (artikel 30, §1 Leefloonwet).

Schorsing uitbetaling leefloon

Bij een verblijf in het buitenland van niet meer dan vier (al dan niet opeenvolgende) weken per kalenderjaar wordt het leefloon verder uitbetaald.

De betaling van het leefloon wordt geschorst wanneer het verblijf in het buitenland langer is dan vier (al dan niet opeenvolgende) weken per kalenderjaar.

Het OCMW kan beslissen de betaling van het leefloon toch niet te schorsen in uitzonderlijke omstandigheden, op voorwaarde dat betrokkene zijn meldingsplicht heeft vervuld. De POD MI aanvaardt onder andere als uitzonderlijke omstandigheden:

  • het volgen van studies of een stage in het buitenland in het kader van een opleiding tot het behalen van een volwaardig diploma
  • het bijstaan van een ernstig ziek familielid